Baardagaam Terrarium

Wat is een baardagaam terrarium?

Een baardagaam terrarium is een omgeving die speciaal is ontworpen voor het houden van baardagamen. Dit type terrarium moet groot genoeg zijn om de baardagaam ruimte te geven om te bewegen en te verstoppen, en moet ook voorzien zijn van de juiste temperatuur- en lichtomstandigheden om de baardagaam te laten groeien en gezond te houden. Het terrarium kan bijvoorbeeld uitgerust zijn met verwarmingselementen om de temperatuur op peil te houden en met speciale verlichting om het lichtniveau te imiteren dat de baardagaam in zijn natuurlijke leefomgeving zou hebben.

 

Wat is een baardagaam?

Een baardagaam is een soort hagedis die voorkomt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze zijn vooral bekend om hun lange, loshangende huidplooien onder hun kin en rond hun hals, wat hen een unieke en opvallende uitstraling geeft. Baardagamen komen in verschillende kleuren en patronen voor, en ze kunnen een grootte bereiken van ongeveer twee tot drie voet lang. Ze zijn over het algemeen vreedzame dieren, maar ze kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Baardagamen zijn populair als huisdieren vanwege hun unieke uiterlijk en relatief eenvoudige verzorgingseisen.

 

Waar moet je op letten bij het hebben van een baardagaam?

Als je een baardagaam als huisdier wilt houden, moet je rekening houden met de volgende dingen:

 • Zorg voor een geschikt terrarium. Dit terrarium moet groot genoeg zijn om de baardagaam ruimte te geven om te bewegen en te verstoppen, en moet ook voorzien zijn van de juiste temperatuur- en lichtomstandigheden.
 • Zorg voor een gevarieerd dieet voor je baardagaam. Dit moet bestaan uit een mix van plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen.
 • Zorg ervoor dat je baardagaam voldoende water krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door een waterbakje in het terrarium te zetten of door de baardagaam regelmatig met een spuitfles te sproeien.
 • Ontsmet regelmatig het terrarium om te voorkomen dat je baardagaam ziek wordt.
 • Controleer regelmatig op teken en andere parasieten die je baardagaam kan oplopen. Als je hier last van hebt, moet je de baardagaam behandelen volgens de aanwijzingen van een dierenarts.
 • Zorg voor voldoende sociale interactie met je baardagaam. Dit kan bijvoorbeeld door hem te aaien of te spelen met hem, of door hem te laten socialiseren met andere baardagamen.

Als je rekening houdt met deze dingen, kan je baardagaam een lange en gezonde levensduur hebben.

 

Hoe groot moet een terrarium voor een baardagaam zijn?

Het is belangrijk dat het terrarium waarin je je baardagaam houdt groot genoeg is om hem ruimte te geven om te bewegen en te verstoppen. Als richtlijn geldt dat het terrarium voor een enkele baardagaam ten minste 4 vierkante meter moet zijn, met een minimale hoogte van 1,5 meter. Dit geeft de baardagaam genoeg ruimte om te bewegen en te verstoppen, en om hem de mogelijkheid te geven om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Als je meerdere baardagamen bij elkaar houdt, moet je het terrarium nog groter maken om te voorkomen dat ze elkaar hinderen of ruzie maken. In dat geval is het aan te raden om te overleggen met een dierenarts of een specialist in reptielenverzorging om te bepalen hoe groot het terrarium precies moet zijn.

 

Hoe moet je een baardagaam terrarium inrichten?

Als je een baardagaam terrarium wilt inrichten, moet je de volgende dingen in het terrarium zetten:

 • Verwarmingselementen om de temperatuur op peil te houden.
 • Speciale verlichting om het lichtniveau te imiteren dat de baardagaam in zijn natuurlijke leefomgeving zou hebben.
 • Een waterbakje waar de baardagaam uit kan drinken.
 • Voldoende zit- en verstopmogelijkheden voor de baardagaam, zoals planten, kunststof struiken of houten verstopplekjes.
 • Ongeveer een halve vierkante meter zit- en verstopmogelijkheden per meter lengte van de baardagaam.

 

FAQ

Welke temperatuur moet een terrarium baardagaam hebben?

Een baardagaam heeft een specifieke temperatuur nodig om gezond te blijven en zich goed te kunnen ontwikkelen. De ideale temperatuur voor een baardagaam varieert afhankelijk van de leeftijd van het dier, maar over het algemeen geldt dat een baardagaam een temperatuur van ongeveer 25 tot 35 graden Celsius nodig heeft om gezond te blijven. Om de temperatuur op peil te houden, moet het terrarium daarom zijn uitgerust met verwarmingselementen die de temperatuur op een constant niveau kunnen houden. Het is aan te raden om de temperatuur regelmatig te meten met een thermometer om er zeker van te zijn dat de baardagaam voldoende warmte krijgt. Als de temperatuur te laag is, kan dit leiden tot een vertraagde groei en een verminderde weerstand tegen ziektes bij de baardagaam.

 

Kan een baardagaam bijten?

Baardagamen zijn over het algemeen vreedzame dieren, en ze bijten meestal niet als ze zich op hun gemak voelen. Als ze zich echter bedreigd voelen, kunnen baardagamen agressief worden en bijten om zichzelf te verdedigen. Dit gebeurt meestal als ze zich omsingeld voelen of als ze geen mogelijkheid zien om te ontsnappen. Als je je baardagaam goed verzorgt en ervoor zorgt dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt, is de kans op bijten klein. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn als je je baardagaam aait of oppakt, en om hem nooit te forceren als hij niet wil worden aangeraakt. Dit kan hem stress geven en ervoor zorgen dat hij agressief wordt.

 

Wat mag een baardagaam niet eten?

Er zijn een aantal dingen die een baardagaam niet mag eten, omdat ze slecht voor zijn gezondheid kunnen zijn of omdat ze giftig zijn. Hieronder volgt een opsomming van dingen die een baardagaam niet mag eten:

 • Bedorven of niet-vers voedsel. Dit kan leiden tot ziekte of andere gezondheidsproblemen bij de baardagaam.
 • Voedsel dat te veel vet of suiker bevat, zoals snoep, koekjes of frisdrank. Dit kan leiden tot overgewicht en obesitas, wat op zijn beurt weer kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.
 • Giftige planten of dieren, zoals sommige soorten kamerplanten of insecten die giftige stoffen bevatten. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van de baardagaam.

Als je twijfelt of een bepaald voedsel geschikt is voor je baardagaam, is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts of een specialist in reptielenverzorging voor advies.

 

Is baardagaam giftig?

Baardagamen zijn over het algemeen niet giftig voor mensen of andere dieren. Ze bevatten geen giftige stoffen in hun huid of spieren, en ze zijn ook niet giftig als ze bijten. Wel is het zo dat baardagamen soms bacteriën op hun huid of in hun mond kunnen hebben die schadelijk kunnen zijn voor mensen of andere dieren als ze in contact komen met open wonden of slijmvliezen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn als je met een baardagaam omgaat en je handen goed te wassen na contact met het dier. Als je twijfelt of een bepaalde situatie veilig is, is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts of een specialist in reptielenverzorging voor advies.

 

Hoe vaak moet je een baardagaam voeren?

Het is belangrijk om je baardagaam regelmatig te voeren om ervoor te zorgen dat hij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven en zich goed te kunnen ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat je een baardagaam twee tot drie keer per week moet voeren, afhankelijk van zijn leeftijd en grootte. Jonge baardagamen hebben meer voedingsstoffen nodig om zich te ontwikkelen, dus zij moeten vaker worden gevoerd dan volwassen baardagamen. Als je twijfelt over hoe vaak je je baardagaam moet voeren, is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts of een specialist in reptielenverzorging voor advies.