Groot terrarium

Een groot terrarium in uw huis! 

Een terrarium is een gesloten omgeving waarin planten en dieren gehouden kunnen worden. Het is een unieke manier om een stukje natuur in huis te halen en tegelijkertijd te zorgen voor een leefomgeving voor verschillende soorten dieren.

 

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een groot terrarium. Een van de belangrijkste redenen is dat grotere terrariums meer ruimte bieden voor dieren om te bewegen en te groeien. Dit kan van groot belang zijn voor sommige soorten dieren die veel beweging nodig hebben, zoals reptielen of amfibieën. Een groot terrarium kan ook een grotere diversiteit aan planten en dieren herbergen, waardoor het een interessantere en levendiger omgeving is. Een groot terrarium kan ook een geweldige aanvulling zijn voor een huiskamer of werkruimte, waardoor het een unieke blikvanger is.

€ 130,95

Paludarium Terrarium - 30 x 30 x 60 cm

Dit nieuwe type extra hoog Exo Terra glazen terrarium is ideaal voor boombewonende reptielen- en amfibieënsoorten. De unieke achtergrond met wortelmotief maakt er een geweldig habitat van voor een groot aantal boombewonende soorten zoals boomboa’s... Lees verder

€ 143,70

Zoo Med Paludarium 30x30x60cm

Wat als u een terrarium en aquarium in één behuizing zou kunnen hebben? Helemaal geschikt voor uw reptielen, planten en vissen? Dat kan nu, met onze gloednieuwe Paludariums! Bouw een droomhuis voor uw huisdieren!... Lees verder

€ 181,98

Exo Terra Boomkikker Terrarium 60 x 45 x 45 cm

Het Exo Terra Boomkikker Terrarium is het ideale habitat voor amfibieën zoals kikkers, maar ook kleine hagedissen en gekko's. De deur aan de voorzijde is zo ontworpen voor maximaal zicht en eenvoudige toegang voor onderhoud en voederen. Het push mechanisme... Lees verder

Afmetingen overwegingen

Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar voor terrariums, variërend van kleine tafelmodellen tot grote wandmodellen. De meest voorkomende afmetingen zijn:

 • kleine terrariums van 30-45 cm
 • middelgrote terrariums van 60-90 cm
 • grote terrariums van 120-180 cm

Wanneer je overweegt om een groot terrarium aan te schaffen, is het belangrijk om te overwegen welke soort dieren erin gehouden zullen worden. Voor kleinere dieren, zoals gecko's of slangen, is een kleiner terrarium vaak voldoende. Maar voor grotere dieren, zoals kameleons of papegaaien, is een groter terrarium noodzakelijk om voldoende ruimte te bieden voor beweging en groei.

 

Naast het overwegen van de soort dieren, is het ook belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte er beschikbaar is in de kamer waar het terrarium geplaatst zal worden. Een groot terrarium zal natuurlijk veel meer ruimte in beslag nemen dan een kleiner terrarium, dus zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voordat je een groot terrarium aanschaft. Ook is het belangrijk om te overwegen of het terrarium gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoud en verzorging.

 

Stap-voor-stap gids voor het bouwen van een groot terrarium

 • Stap 1: Voorbereidingen - Voordat je begint met het bouwen van je groot terrarium, is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Bepaal eerst welke soort dieren je wilt houden in je terrarium en welke afmeting geschikt is voor deze dieren. Overleg eventueel met een specialist om te bepalen welke afmeting het beste is. Verzamel vervolgens alle benodigdheden zoals een terrarium, bodemplaat, drainage, substraat, planten, decoratie en eventuele verwarming en verlichting.
 • Stap 2: Plaatsen van de bodemplaat - Nadat je alle benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met het plaatsen van de bodemplaat in het terrarium. Leg de bodemplaat op de juiste plaats en zorg ervoor dat deze stevig staat. Dit is de basis van je terrarium en hierop zullen de overige elementen worden geplaatst.
 • Stap 3: Toevoegen van drainage en substraat - Na het plaatsen van de bodemplaat, is het tijd om drainage en substraat toe te voegen. De drainage zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd en het substraat biedt een goede basis voor de planten. Voeg de drainage en substraat toe volgens de aanbevelingen van de specialist of de verpakking.
 • Stap 4: Planten en decoratie toevoegen - Nu het substraat en drainage zijn toegevoegd, kun je beginnen met het toevoegen van planten en decoratie. Kies voor planten die geschikt zijn voor de soort dieren die je wilt houden en plaats deze op de juiste plekken in het terrarium. Voeg ook eventueel decoratie toe zoals rotsen of hout.
 • Stap 5: Toevoegen van dieren - Tot slot kun je de dieren toevoegen aan je terrarium. Voeg de dieren toe volgens de aanbevelingen van de specialist of de verpakking. Zorg ervoor dat de dieren een veilige en comfortabele omgeving hebben en dat alle elementen in het terrarium geschikt zijn voor deze dieren.

 

Onderhoud en zorg

Een groot terrarium vereist regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat de dieren die erin worden gehouden gezond blijven en in een comfortabele omgeving leven. Hieronder staan enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het onderhouden van een groot terrarium.

 1. Schoonmaken - Het is belangrijk om het terrarium regelmatig schoon te maken om bacteriën en schimmels te voorkomen. Dit kan gedaan worden door het verwijderen van overtollig voedsel en afval, het verversen van het water en het reinigen van de wanden en decoraties.
 2. Verlichting en ventilatie - Een goede verlichting en ventilatie zijn belangrijk voor de gezondheid van de dieren in het terrarium. Zorg ervoor dat de lampen en ventilatoren regelmatig worden schoongemaakt en vervangen als dat nodig is.
 3. Voeding - Het is belangrijk om de juiste voeding te geven aan de dieren in het terrarium. Dit varieert afhankelijk van de soort dieren die je houdt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van hun specifieke voedingsbehoeften en geef ze de juiste hoeveelheid en frequentie van voeding.
 4. Temperatuur en luchtvochtigheid - Een juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor de gezondheid van de dieren in het terrarium. Zorg ervoor dat je een thermometer en hygrometer gebruikt om deze factoren in de gaten te houden en pas indien nodig aan.

 

Door deze stappen regelmatig te volgen, kun je ervoor zorgen dat je terrarium een gezonde en comfortabele omgeving is voor de dieren die erin worden gehouden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke zorgbehoeften van de dieren die je houdt en deze te volgen om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

 

Conclusie

Een groot terrarium kan een prachtige en unieke toevoeging zijn aan je huis of tuin, maar het is belangrijk om de afmetingen, benodigdheden en onderhoud goed te overwegen voordat je begint. In dit artikel hebben we besproken hoe je een groot terrarium kunt bouwen, inclusief stap-voor-stap instructies en aanbevelingen voor de grootte afhankelijk van de soort dieren die erin gehouden worden. We hebben ook besproken hoe je het terrarium kunt onderhouden en welke zaken je in de gaten moet houden bij het verzorgen van dieren in een groot terrarium.

Als je besluit om een groot terrarium te bouwen, onthoud dan om te beginnen met goede voorbereidingen en om de juiste benodigdheden te kopen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor het terrarium en dat je de juiste drainage en substraat gebruikt. Voeg daarna planten en decoratie toe om het terrarium mooi en aantrekkelijk te maken. Als laatste, voeg de dieren toe die je wilt houden en zorg ervoor dat je ze goed verzorgt.

Als je deze tips opvolgt, zal je groot terrarium een prachtige en unieke aanvulling zijn op je huis of tuin en zal je een succesvolle verzorger zijn voor de dieren die erin leven.