Hamster terrarium

De beste hamsterterrarium van 2023

Het hebben van een hamster kan een geweldige ervaring zijn voor zowel jong als oud. Deze kleine, harige diertjes zijn leuke huisdieren om voor te zorgen en te observeren. Een belangrijk aspect van het houden van een hamster is het creëren van een geschikt en veilig hamsterterrarium. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen en inrichten van het perfecte hamsterterrarium voor je huisdier.

€ 93,44

Boon Interzoo Hamsterkooi Vision 58 Zwart

Interzoo Hamsterkooi Vision 58 Zwart De grotere variant van de Interzoo Vision hamsterkooien. Deze kooi beschikt over een glazen onderbak, die graven zonder morsen mogelijk maakt, en heeft een tralie-bovenkant met twee houten plateau's. De verdiepingen... Lees verder

€ 161,95

Ferplast Hamsterkooi Karat 100 - 98,5 x 50,5 x 61,5 cm

Een fijne kooi voor je (dwerg)hamster, gerbil of muizen Een blije hamster, gerbil of muis begint bij het juiste verblijf. De Karat 100 is een kooi met een uniek concept, namelijk de glazen onderbak waardoor je compleet zicht kan hebben op je knaagdier.... Lees verder

€ 67,14

Hamsterkooi - Interzoo Vision 51 Zwart - Afmeting: 51,5x29x40 cm

Interzoo Hamsterkooi Vision 51 Zwart De Vision 51 is een compacte hamsterkooi voor kleine hamsters of andere kleine knaagdieren. De kooi bestaat uit een hoge, glazen onderbak en een tralie-bovenkant. Hierdoor is een dikke laag bodembedekking mogelijk... Lees verder

Belang van een goed terrarium

Een goed hamsterterrarium is essentieel voor het welzijn van je hamster. Het biedt een comfortabele en veilige leefomgeving waarin je hamster kan spelen, slapen, eten en drinken. Bovendien draagt een goed terrarium bij aan de gezondheid en het geluk van je huisdier, wat resulteert in een langere levensduur en een betere kwaliteit van leven.

Soorten hamsters

Er zijn verschillende soorten hamsters die als huisdier kunnen worden gehouden. De meest voorkomende soorten zijn de dwerg- en Syrische hamsters. Beide soorten hebben verschillende behoeften als het gaat om hun leefomgeving, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een terrarium.

Het kiezen van een hamster terrarium

Afmetingen

De grootte van het terrarium is belangrijk voor het welzijn van je hamster. Een te klein terrarium kan stress veroorzaken en leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je een terrarium kiest met voldoende ruimte

voor je hamster om te bewegen, spelen en rusten. De minimale aanbevolen afmetingen voor een dwerghamster zijn 60x30x30 centimeter en voor een Syrische hamster 80x50x50 centimeter.

Materiaal

Hamsterterrariums zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals glas, kunststof en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Glas is stevig en gemakkelijk te reinigen, maar kan zwaar zijn en zorgen voor minder ventilatie. Kunststof is lichtgewicht en goedkoper, maar kan sneller beschadigd raken en minder duurzaam zijn. Metaal is stevig en biedt goede ventilatie, maar kan roesten en moeilijker te reinigen zijn.

Type terrarium

Er zijn drie hoofdtypen terrariums om uit te kiezen: aquariums, kooien en opbergbakken (bins). Aquariums zijn stevig en bieden een goed zicht op je hamster, maar hebben beperkte ventilatie. Kooien bieden uitstekende ventilatie en zijn gemakkelijk aan te passen, maar kunnen kleiner zijn en soms moeilijk te reinigen. Bins zijn lichtgewicht, ruim en betaalbaar, maar bieden minder zicht op je hamster en kunnen minder aantrekkelijk ogen.

Inrichting van de hamster terrarium

Bodembedekking

Kies een geschikte bodembedekking voor je hamsterterrarium, zoals houtsnippers, hennepvezel of papier. Zorg ervoor dat de bodembedekking stofvrij en geurloos is om irritatie en allergieën te voorkomen. Vermijd het gebruik van katoenen beddengoed, aangezien dit verstikkingsgevaar kan opleveren voor je hamster.

Speeltoestellen en verstopplekken

Zorg voor voldoende speeltoestellen en verstopplekken in het terrarium om je hamster te vermaken en te stimuleren. Dit kunnen tunnels, bruggen, houten huisjes of plastic buizen zijn. Zorg ervoor dat de speeltoestellen en verstopplekken veilig zijn en geen scherpe randen bevatten die je hamster kunnen verwonden.

Voedsel- en waterbakjes

Plaats voedsel- en waterbakjes in het terrarium zodat je hamster altijd toegang heeft tot voedsel en water. Kies bakjes die stevig zijn en niet gemakkelijk kunnen omvallen. Een waterfles met een drinktuit is een goede optie, omdat het zorgt voor schoon water en minder kans op morsen.

Looprad

Een looprad is een essentieel onderdeel van het hamsterterrarium, omdat het je hamster de mogelijkheid biedt om zijn energie kwijt te kunnen en lichaamsbeweging te krijgen. Kies een looprad dat groot genoeg is voor je hamster en een gesloten loopvlak heeft om verwondingen aan de pootjes te voorkomen.

Zandbad

Een zandbad is een belangrijk onderdeel van het terrarium voor de vachtverzorging van je hamster. Vul een ondiepe bak of schaaltje met chinchillazand, waar je hamster in kan rollen om zijn vacht schoon te houden en overtollige olie te verwijderen. Gebruik geen gewoon zand of talkpoeder, omdat dit schadelijk kan zijn voor je hamster.

€ 179,77

Interzoo hamsterkooi Vision 78, zwart - 78,5 x 47,5 x 35cm

De Interzoo hamsterkooi Vision 78 is een extra grote hamsterkooi. De kooi bestaat uit een hoge, glazen onderbak en een zwarte tralie-bovenkant. Hierdoor is een dikke laag bodembedekking mogelijk en kan uw dier naar hartenlust graven zonder dat alle bodembedekking... Lees verder

€ 99,00

Interzoo hamsterkooi Hamsterscape 78x48x34,5 cm zwart

De Interzoo hamsterkooi Hamsterscape 78 is een extra grote hamsterkooi. De kooi bestaat uit een hoge, glazen onderbak en een zwarte tralie-bovenkant. Hierdoor is een dikke laag bodembedekking mogelijk en kan uw dier naar hartenlust graven zonder dat alle... Lees verder

€ 84,95

Ferplast hamsterkooi karat 59,5x39x52,5 cm

Een fijne kooi voor je dwerghamster of muizen Een blije dwerghamster of muis begint bij het juiste verblijf. De Karat 60 is een kooi met een uniek concept, namelijk de glazen onderbak waardoor je compleet zicht kan hebben op je knaagdier. Let op: deze... Lees verder

Onderhoud en hygiëne

Regelmatige schoonmaak

Het is belangrijk om het hamsterterrarium regelmatig schoon te maken om een gezonde leefomgeving voor je huisdier te behouden. Verwijder dagelijks voedselresten en vervang het water. Maak het hele terrarium en alle accessoires minstens één keer per week grondig schoon met een milde zeep en warm water. Droog alles goed af voordat je de hamster terugplaatst.

Het voorkomen van geurtjes

Om geurtjes in het terrarium te voorkomen, is het belangrijk om een goede bodembedekking te gebruiken en het terrarium regelmatig schoon te maken. Je kunt ook een geurabsorberend product toevoegen aan de bodembedekking, zoals houtskool of zuiveringszout.

Gezondheid van je hamster controleren

Controleer regelmatig de gezondheid van je hamster door hem te observeren en eventuele veranderingen in gedrag, eetlust of uiterlijk op te merken. Raadpleeg een dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier.

Tips voor het kopen van een hamster terrarium

Prijs/kwaliteitverhouding

Bij het kopen van een hamsterterrarium is het belangrijk om de prijs/kwaliteitverhouding in overweging te nemen. Een goedkoop terrarium kan op de lange termijn duurder uitvallen als het snel kapot gaat of onvoldoende comfort en veiligheid biedt voor je hamster. Investeer in een kwalitatief terrarium dat duurzaam en veilig is.

Accessoires

Let bij het kopen van een terrarium ook op de accessoires die meegeleverd worden of apart verkrijgbaar zijn. Het kan handig zijn om een compleet pakket aan te schaffen met alle benodigde accessoires, zoals een looprad, voedsel- en waterbakjes en speeltoestellen. Dit kan je tijd en moeite besparen bij het inrichten van het terrarium.

Conclusie

Het creëren van een comfortabel en veilig hamsterterrarium is essentieel voor het welzijn van je huisdier. Houd rekening met de grootte, het materiaal en het type terrarium, en richt het in met geschikte bodembedekking, speeltoestellen, voedsel- en waterbakjes, een looprad en een zandbad. Onderhoud het terrarium goed en houd de gezondheid van je hamster in de gaten. Met de juiste zorg en aandacht zal je hamster een gelukkig en gezond leven leiden in zijn nieuwe thuis.

 

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de ideale temperatuur voor een hamsterterrarium?

  De ideale temperatuur voor een hamsterterrarium ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat het terrarium niet in direct zonlicht staat of dicht bij een verwarming, om oververhitting te voorkomen.

 2. Hoe vaak moet ik mijn hamster voeren?

  Voer je hamster dagelijks met een afgemeten hoeveelheid hamstervoer, aangevuld met verse groenten en fruit. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot vers water.

 3. Kan ik twee hamsters samen in één terrarium houden?

  Dit hangt af van het soort hamster. Sommige dwerghamsters kunnen samen worden gehouden, mits ze voldoende ruimte en verstopplekken hebben. Syrische hamsters zijn solitaire dieren en moeten alleen worden gehouden om conflicten en verwondingen te voorkomen.

 4. Hoe kan ik mijn hamster aan zijn nieuwe terrarium laten wennen?

  Geef je hamster de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Plaats hem voorzichtig in het terrarium en laat hem rustig zijn nieuwe thuis verkennen. Verstoor hem de eerste dagen zo min mogelijk om stress te verminderen.

 5. Wat moet ik doen als mijn hamster uit zijn terrarium ontsnapt?

  Als je hamster uit zijn terrarium ontsnapt, blijf dan kalm en sluit alle deuren en ramen in de kamer. Schakel eventueel gevaarlijke apparaten uit en zorg dat er geen onveilige plekken zijn waar je hamster in kan kruipen. Lok je hamster voorzichtig met voedsel en probeer hem rustig op te pakken of in een doosje te laten lopen. Controleer het terrarium op mogelijke ontsnappingspunten en herstel deze om toekomstige ontsnappingen te voorkomen.